Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

10/2022 - Co se u nás děje v říjnu

Naše kroužky v říjnu opět normálně běží, o náplni práce jejich členů píšeme dále v tomto článku. Za "neodučené" hodiny v září (kvůli nemoci vedoucího) máme připraveny vycházky, které postupně realizujeme, viz složka tohoto webu "Železniční vycházky a výlety".

Jak pracují pokročilí
Tentokrát jsme se podívali do kroužku pokročilých ve čtvrtek. Zde máme stabilní sestavu členů. Bohužel se nám letos stalo, že se nám dva dospělí odhlásili z pracovních důvodů. V kroužcích pokročilých již pravidelně nevyučujeme teorii. Občas se však teorii věnujeme, když narazíme na nějaký problém. Naposledy to byly pojem "účinnost" ve fyzice, zaměřený na porovnání účinnosti žárovek a LED diod...

Chcete-li číst dále, klikněte myší na nadpis článku...

V kroužcích pokročilých členové pracují samostatně na "svých" projektech. Tak například Honza Kaštánek již delší dobu vyrábí náklady do nákladních vozů. Vyrobil již náklady uhlí, štěrku, fošen (nebo prken), nyní dělá náklady ocelových profilů "I" (z profilů Evergreen) na plošinové vozy. Všechny Honzovy náklady používáme při provozu našeho kolejiště. Bohouš Daníček vyrábí budovu rotundy ze stavebnice z laserovaného kartonu. Rotundu chceme dát na naše kolejiště. Z jiné stavebnice z kartonu dělá Arťom Koňukov malý strážní domek. Ten malý domeček je cvičná práce.
Jakub Kopkan začal vyrábět zarážedla na koleje ze zbytků kolejnic. Ty je třeba nastříhat kleštěmi, zapilovat, vypilovat "V" drážky pro ohyby a potom je celé spájet. Tato Jakubova práce je jednak cvičnou prací pro výcvik měření, pilování, ohýbání a pájení, ale podařené modely zarážedel chceme dát na kolejiště.
Vašek Vyskočil staví malý modul pro modulovou železnici, který si odnese domů. Přinesl si na to vlastní materiál (hotové rámy modulů, rozhraní modulovky, kusy přikližky a korek). To všechno slepil, provrtal díry skrz rozhraní. Potom následovalo nalepení podkladu pod koleje (překližka a korek), viz přiložené obrázky. Dále bude následovat položení a nalepení kolejí a jejich elektrické zapojení. Nyní dělá již třetí modul, kde chce mít výhybku a malou výtopnu parních lokomotiv.

Na článku se zatím pracuje...

© A.T. 15.10.2022