Pro přečtení celého článku klepněte levým tlačítkem myši na jeho nadpis...

2017 - KB Model - Stavebnice staniční budovy Ledeč

V roce 2017 jsem zadal práci na další stavebnici budovy z kartonu vyřezávaného laserem, tentokrát od firmy KB Model. Jedná se o model staniční budovy v Ledči nad Sázavou a je věrný skutečné předloze. Pro výrobu této stavebnice jsem majitele firmy (pana Bartáka) celkem snadno přesvědčil, protože měl již podobnou (dvoukřídlou budovu) v nabídce a také proto, že tříkřídlá budova je podle reálie rakouských drah, která se kromě Ledče opakuje na lokálkách v řadě stanic, např. v Davli, v Jílovém a dalších, takže je celkem slušně prodejná. Zajímavé je, že jakmile pan Barták tuto budovu zařadil do výroby, okamžitě ji začala vyrábět i firma Igra Model, která do té doby naše žádosti o výrobu stavebnice této budovy zcela ignorovala.

Kartónový základ budovy jsme oboustrannou páskou nalepili na základovou desku. Budovu jsme slepili podle návodu, nebyly tam problémy. Začali jsme lepením rámů oken na fasádě na jednotlivé kusy vnějších stěn. Rámy jsme doplnili o díly, které ve stavebnici nebyly. Pak jsme nabarvili rámy oken a zdivo budovy. Jako barvu fasády zdiva jsme místo současné růžové zvolili světle žlutou, tak jak kdysi budova skutečně byla.

Pod střechu budovy jsme přilepili části krovu, které byly součástí stavebnice a dále podélné modelářské latě. Vrchní vrstvu střechy jsme pak udělali taškovou z plastových výlisků od firmy Auhagen a natřeli matnou červenou, stříšku nad krytou částí nástupiště jsme udělali plechovou rovněž z výlisků Auhagen a nastříkali ji šedou barvou.

Na závěr je potřeba venkovní zdivo budovy a střechy alespoň mírně patinovat.

Pod článkem jsou fotografie ze stavby budovy. Ještě je potřeba doplnit fotografie z dokončení budovy.

Článek je již téměř hotov.